Otvoren 46. FEST

  • Autor: Budoar

  • 23. februar 2018.

  • 22:10

Mađarski reditelj Ištvan Sabo otvorio Fest

Otvoren 46. FEST
Foto: Pixabay/igorovsyannykov
 Večeras je pod sloganom "Priđi bliže" počeo 46. Fest, koji je otvorio mađarski reditelj Ištvan Sabo.


 Na ovogodišnjem FEST-u, između ostalog, bićete u mogućnosti da pogledate i 12 filmskih klasika koji su obeležili neke od prethodnih decenija.

 Ljubitelji jugoslovenske kinematografije moći će da uživaju u izvedbi  Dragana Nikolića i Ružice Sokić u kultnom filmu "Kad budem mrtav i beo", koji prati životne avanture glavnog lika Džimija Barke, i osoba koje na svom vrtoglavom putu do slave upoznaje.

 

Još jedan jugoslovenski klasik jeste film "Okupacija u 26 slika", reditelja Lordana Zafranovića, s glavnim ulogama: Frano Lasić, Milan Štrljić, Tanja Bošković, i drugi.

 Priča se bazira na 3 prijatelja koji nakon izbijanja rata bivaju primorani da se razdvoje na 3 suprotstvaljene strane, a grad u kome su živeli postaje poprište terora i agresije nacista.

 
"Arsenik i stare čipke"
, klasik američke produkcije, poznatog reditelja Frank Capre, govori o glavnom liku koji na dan svog venčanja saznaje neverovatnu istinu o članovima svoje porodice koja zauvek menja percepciju o njemu i njegovim najmilijima.

 Među kultnim filmovima u ovoj kategoriji, na FEST-u biće prikazan i klasik bivših sovjetskih republika pod nazivom "Grad nula", snimljen 1988. godine.

 Govori o inženjeru koji biva poslat na put u grad u kojem otkriva da su ljudi drugačiji nego bilo gde drugde
, i biva upleten u kriminalne radnje iz kojih naizgled nema povratka.

Ostali filmski klasici koje možete pogledati su : "Koncert", "Misija", "Pukovnik Redl", "Roberto la Roka", "Susret sa Venerom", i "Varijacije na temu".Komentari