Zapečene punjene tikvice - Zdrav ručak!

  • Autor: Budoar

  • 16. maj 2018.

  • 11:00

Hranite se zdravo a istovremeno uživajte u punoći ukusa.

Zapečene punjene tikvice - Zdrav ručak!
Foto: Pixabay/kps7942
Sastojci:

4 tikvice srednje veličine
80 gr. pirinča   
400 gr. mlevenog mesa
160 gr. crnog luka
50 gr. gorgonzole
50 gr. parmezana
ulje za prženje
so, biber


Za sos:


500 gr. svežeg paradajza ili pelata
2 čena belog luka
1 kašičica suvog bosiljka
ulje za prženje

Priprema:

Na ulju ispržite crni luk da požuti, pa dodajte mleveno meso. Pržite desetak minuta. Posolite i pobiberite.

U dubljem tiganju zagrejte ulje, dodajte izgnječeni beli luk i pržite ga najduže 1 minut, samo da blago požuti. Sipajte oljušten i sitno iseckan paradajz ili pelat, dodajte bosiljak i i kuvajte da vri 5 minuta.

U vatrostalnu posudu s poklopcem, sipajte sos preko kojeg ćete ređati tikvice.
Tikvice presecite na pola po dužini, izdubite sredinu i napunite ih sosom od mesa i pirinča.

U posudu s mesom sipajte oprani pirinač (nije ga potrebno kuvati) i gorgonzolu pa sve izmešajte i sipajte u izdubljene tikvice.


Poređajte tikvice u posudu sa sosom pa ih pospite parmezanom.
Zagrejte rernu na 220 C i pecite tikvice  u pokrivenoj posudi 20 minuta.

Posle 20 minuta, smanjite temperaturu na 200 C, skinite poklopac i pecite još 15 minuta.

Komentari