Kako su se volele Virdžinija Vulf i Vita Sakvil-Vest

  • Autor: Budoar

  • 10. mart 2018.

  • 21:00

Četiri godine nakon završetka turbulentne decenijske romanse sa Vajolet Trefjusis, engleska pesnikinja, romanopisac i scenograf Vita Sakvil-Vest, snažno se zaljubila u deset godina stariju Virdžiniju Vulf.

Kako su se volele Virdžinija Vulf i  Vita Sakvil-Vest
Njihova neobična veza počela je u decembru 1922, kada je Virdžinija imala 40 godina.

Četiri dana nakon prvog susreta u londonskom klubu književnika, Virdžinija je pozvala Vitu na malu večernju zabavu.

19. decembra, Vita u pismu mužu, diplomati, piše:

Jednostavno obožavm Virdžiniju Vulf, a i ti bi...Gospođa Vulf je tako jednostavna, a zrači veličanstvenošću. Ne nosi spoljašnje ukrase...a fascinira svojim pogledom.

Tokom narednih nedelja magnetizam između dve žene bivao je sve snažniji.

Pet godina kasnije, Vita će pisati Virdžiniji na putu ka Italiji:

Svedena sam na stvar koja želi Virdžiniju. Sastavila sam ti predivno pismo u besanim i košmarnim satima noći, i sve je nestalo: samo mi nedostaješ, veoma jednostavno i očajnički, ljudski. Ti, sa svojim ne-glupim pismima, nikada ne bi napisala tako prostu frazu; možda je čak ne bi ni osetila. (…) nedostaješ mi više nego što bih mogla poverovati; a bila sam spremna da mi nedostaješ mnogo.

Virdžinija, između ostalog, otpisuje:

Tvoje pismo iz Trsta je stiglo jutros – Ali zašto misliš da ne osećam, ili da pravim fraze? „Divne fraze“, kako kažeš, koje kradu stvari od realnosti. Upravo je suprotno. Uvek, uvek, uvek pokušavam da kažem ono što osećam. Možeš li onda da poveruješ da kada si otišla prošlog utorka – tačno pre nedelju dana –izašla sam i pošla u sirotinjski kraj Blumsberija, da kupim vergl. Ali to me nije oraspoložilo… I od tada, ništa se važno nije dogodilo – Nekako je sve dosadno i vlažno; nedostajala si mi. Nedostaješ mi. Nedostajaćeš mi. I ukoliko mi ne veruješ, ti si jedna sova ušara i magare. Divne fraze? …

Ali naravno (da se vratim tvom pismu) oduvek mi je bila poznata tvoja uzdržanost. Samo što sam rekla samoj sebi da ću insistirati na ljubaznosti. Imajući ovo na umu, došla sam u Long Barn. Otkopčaj gornje dugme svog žerseja i videćeš tamo kako se gnezdi jedna živahna veverica sa veoma ljubopitljivim navikama, ali koja je svejedno veoma drago stvorenje.

Vita je postala Virdžinijina ljubvnica i muza, glavna inspiracija za revolucionarni roman Orlando, iz 1928. Ovaj roman, nazivali su i „najdužim i najdražesnijim ljubavnim pismom u književnosti."

Tokom sveg vremena romanse, obe dame su u otvorenim brakovima, održavajući sa muževima intelektualne i duhovne veze, živeći nekonvencionalno u odnosu na standarde svoga vremena.

11. oktobra, kada je objavljen Orlando, Vita je dobila raskošni paket, koji je sadržao neobjavljenu kopiju knjige i originalni rukopis, u kožnom povezu, sa ugraviranim inicijalima.

Ljubavna afera među spisateljicama okončala se 1929, ali je prijateljstvo opstalo sve do Virdžinijine smrti, 1941.

Nakon primanja vesti o smrti Virdžinije Vulf, Vita će izjaviti da je ona bila „najlepši um i duh“, i da je to za nju gubitak „koji se nikada ne može umanjiti“.

Komentari