One su bile prve

  • Autor: Budoar

  • 08. mart 2018.

  • 15:16

Da li vas je ikada zanimalo ko su bile prva srpska lekarka, novinarka, režiserka, fotografkinja?

One su bile prve
Foto: Epa/Ettore Ferrari
 Osmi mart je pravo vreme da se podsetimo koje su to žene bile "ledolomci" u svojim profesijama u Srbiji. One su svoju borbu započele pre više od 150 godina, a ta borba nastavlja se i danas.

Draga Ljočić (1855-1926) prva srpska lekarka, feministkinja, filantropkinja
 Medicinu je završila u Cirihu. Bila je borkinja za ženska prava. I sama je imala poteškoće da ostvari svoja prava.  Teško se zaposlila u državnoj službi, nije imala pravo na jednaku platu i penziju. Pomagala je nezbrinutoj deci i zalagala se za otvaranje domova. Učestvovala je u srpsko-turskim ratovima, srpsko-bugarskom ratu, balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu.


 Danica Tomić
prva jugoslovenska avijatičarka
  Danica je 1928. godine položila ispit za pilota i dobila dozvolu za letenje, što je bilo samo osamnaest godina nakon što je prva žena na svetu, Ramonda de Laroš, dobila ovu dozvolu. 1933. položila je ispit i dobila dozvolu i za turističkog pilota.

Jelisaveta Načić (1978-1955) prva srpska arhitektkinja
 Rođena je u imućnoj beogradskoj porodici. Upisala je fakultet kao prva studentkinja arhitekture na Tehničkom fakultetu, odmah po otvaranju odseka. Bila je članica Udruženja srpskih inženjera i arhitekata.
Projektovala je male stepenice na Kalemegdanu u neobaroknom stilu. Pored stepeništa, njen rad je ograda savskog šetališta u secesionističkom maniru. Radila je projekte za desetine privatnih kuća u Beogradu. Po njenim nacrtima izgrađenja je bolnica za tuberkulozu na Vračaru, koja je srušena u Prvom svetskom ratu. Njena najznačajnija dela su osnovna škola Kralj Petar I i crkva Aleksandra Nevskog na Dorćolu.


Marija Maga Magazinović (1882-1968) prva srpska novinarka

 Bila je prva žena koja je imala diplomu Filozofskog fakulteta i prva bibliotekarka u Srbiji.
Takođe, bila je prva zaposlena žena u Srbiji, a radila je u Politici, odmah po njenom osnivanju 1904. godine.
Uređivala je prvu rubriku posvećenu ženama- Ženski svet. Predavala je filozofiju, srpski i nemački jezik u Prvoj ženskoj realnoj gimnaziji.

Sofija Soja Jovanović (1922-2002) prva srpska režiserka
 Režirala je oko 50 pozorišnih predstava, 8 filmova, nekoliko tv filmova i drama.  Režirala je prvi jugoslovenski film u boji Pop Ćira i pop Spira. Malo je poznato i da je ona režirala dramu Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo, sa Slobodanom Đurićem i Milenom Dravić u glavnim ulogama, koja je izabrana među 10 najboljih u istoriji RTS-a.


Ana Feldman prva fotografkinja u Srbiji

 Poznato je da je Ana Felman bila jedina fotografkinja u Srbiji tokom 19. veka. Malo je poznatih činjenica iz njenog života. Zna se da je rođena u Beogradu, na Dorćolu i da joj je otac bio krojač. Među prvima je pravila spontane fotografije, bez uštogljenih poza, karakterističnih za fotografiju tog vremena. Danas se njeni radovi čuvaju u arhivu Srpske akademije nauka i umetnosti.

Marija Milutinović Punktatorka (1810-1875) prva srpska advokatica
 Bila je prva žena koja se bavila advokaturom u Srbiji. Bila je supruga srpskog pesnika Sime Milutinovića Sarajlije . Radila je kao učiteljica u ženskoj privatnoj osnovnoj školi i osnovnoj školi Kralj Petar I. Advokaturom se bavila zastupajući siromašne i bespomoćne, ne tražeći nikakvu naknadu.


Komentari