Sve što niste znali o dobitnici Oskara. Neverovatno – i ona je bila “suviše...” za očekivano savršenstvo žene

  • Autor: Budoar

  • 06. mart 2018.

  • 11:00

Malo novinara imalo je priliku da razgovara sa Frances McDormand, a malo fotografa da je fotofrafiše van filma.

Sve što niste znali o dobitnici Oskara. Neverovatno – i ona je bila “suviše...” za očekivano savršenstvo žene
Foto: EPA
O njoj govore njeni prijatelji i poznanici, dok ona godinama pristojno izbegava većinu ponuđenih intervjua, i važi za jednu od najkontroverznijih glumica, što je potvrdila i pojavom i govorom prilikom uručenja Oskara za najbolju žensku ulogu u filmu Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju.

A ko je, zapravo, Frances McDormand?

Žena koja voli da hoda brzo i ne koristi Google Maps, kako bi sama nalazila svoje putanje.

Žena koja voli mrežu Menhetna, na kome godinama živi.

Žena čiji je glumački put otpočeo u Centru Pompidu, gde je nastupala sa eksperimentalnom pozorišnom trupom The Wooster Group, čiji je član bila dve decenije.

Njena prva filmska uloga, bila je u filmu Blood Simple.

Žena koja odbija da avangardni pristup umetnosti poistoveti sa nehigijenskim uslovima života.

Žena koju prijatelji zovu Fren, i koja u šezdesetoj godini života nosi seksipil podržan samopouzdanjem. Bez šminke i pompeznih frizura. Uvek u, pre svega - udobnoj garderobi.

Žena koja prezire fejslifting i ostale korekcije, danas uobičajene za pripadnice njene profesije.

Žena koja je želela i uspela da radi “na marginama svoje profesije”, daleko od paparaca, i koja će na ulici odbiti da se fotografiše sa vama ili vam da autogram.

Umesto toga, pogledaće vas u oči, pružiti ruku, i pitati vas za ime, jer duboko veruje samo u toplu ljudsku razmenu.

Žena, koja je na početku karijere uglavnom igrala žene koje su žrtve muškaraca sa nasilnim tendencijama, i čija je karijera izgrađena na neverovatnom talentu da marginalnim likovima da izuzetnu dubinu i složenost karaktera.

Žena koja priznaje da njena privatna feministička uverenja prodiru i u njene uloge, težeći da utiče na način na koji ih ljudi gledaju, trudeći se da i stereotipne junakinje prikaže na način koji će razbijati stereotipe.

Žena, koja je prihvatila izazov filma i Holivuda.

Da je ostala u pozorištu, igrala bi vodeće ženske uloge. Za moćnike Holivuda uvek je bila SUVIŠE STARA, SUVIŠE MLADA, SUVIŠE DEBELA, SUVIŠE TANKA, SUVIŠE VISOKA, SUVIŠE NISKA, SUVIŠE PLAVA

Ovakvi komentari uticali su na njen prkos, ali ponekad pretili i da ugroze njenu samosvest. Zbog toga je godinama izbegavala da gleda u monitor tokom snimanja, i da kupi ogledalo njene veličine. Ali je i dalje snimala!

Žena
, koja briljira i preuzima glavne uloge u godinama u kojima se većina glumica polako povlači sa scene.

Žena koja je naučila da ne možeš biti uspešan i zadovoljan sobom ako se sve vreme trudiš da proizvedeš samo “prijatne zvuke”.

Žena, koja je imala hrabrosti da se i na najcrvenijem crvenom tepihu pre nekoliko večeri pojavi skromno, i bez šminke, i da, svesna svoje prve i prave uloge – izgovori snažne reči i čitavom svetu pošalje poruku, ne bivajući SUVIŠE iskrena, jer se to ne može, i ne trudeći se da cvrkuće samo prijatne melodije.

Komentari