Umro francuski kreator Humbert de Givenchy

  • Autor: Budoar

  • 12. mart 2018.

  • 22:33

Hubert de Givenchy, francuski modni kreator i osnivač modne kuće Givenchy umro je u 91. godini.

Umro francuski kreator Humbert de Givenchy
Foto: Epa/Kiki Huesca
 Givenchy je umro u renesansnom zamku u blizini Pariza koji je delio sa svojim partnerom i kolegom dizajnerom Philippe Venetom.

 Kreirao je za Audrey Hepburn u čuvenim filmovima Doručak kod Tifanija i Smešno lice.
 Audrey Hepburn je bila njegova dugogodišnja muza , inspirisala ga je za njegov prvi parfem L'Interdit.
"Njegova odeća je jedina u kojoj se osećam posebno", rekla je Audrey.

 Givenchy je učio od drugog veliko dizejnera Cristobala Balenciage, napravio je ono što obožavaoci nazivaju "ekstremnom elegancijom", koja je postala njegov zaštitni znak. Njegove kreacije bile su ekstremno popularne 50-ih i 60-ih godina. Nosile su ih i princeza Grejs Keli i Valis Simpson, vojvotkinja od Vindzora.

 Hubert James Marcel Taffin de Givenchy, kako mu je bilo pravo ime, rođen je 1927. godine malom gradu severno od Pariza, u staroj aristokratskoj, protestantskoj porodici. Otac mu je umro kad je imao dvadest godina. Mladi Givenchy je bio fasciniran odećom svog dede i već tada je počeo da razvija interesovanje za modu. Bio je opsednut idejom da upozna Balenciagu. Ubedio je porodicu da ne treba da bude advokat i da mu dopuste da sa 17 godina upiše umetničku školu u Parizu.

 1947. dok je još studirao počeo je da radi u modnoj kući Elsa Schiaparelli. Sopstveni atelje je otvorio 1952. godine, njegova prva kolekcija jednostavnih krojeva i lakih materija bila je bod velikim utacajem Balenciage. Od njega je preuzeo da u modi važi pravilo "manje je više", preferirajući u svojim kolekcijama jednostavnost i eleganciju.

 U leto 1953. upoznao je Audrey Hepburn i pozajmio joj nekoliko komada odeće za film Sabrina. Bio je to početak duge saradnje i prijateljstva.

Brend Givenchy je prodat grupi LVMH 1988, ali je Givenchy ostao na mestu krativnog direktora. Zatim su ga nasledili: John Galliano, Alexander McQueen, Julien Macdonald, Riccardo Tisci.

 Na otvaranju izložbe u njegovu čast u Muzeju za čipke i modu u Kalisu prošle godine, Givenchy je rekao: "Srećan sam, jer sam radio posao o kome sam sanjao kao dete".

Komentari