5 najboljih jutarnjih čajeva - obojite jutro pravom BOJOM

  • Autor: Budoar

  • 12. mart 2018.

  • 07:00

Nakon vode, čaj je drugi najprodavaniji napitak na svetu. Pijemo ga zato što volimo, ili zato što moramo, ali se sve više ljudi odlučuje da njime zameni neke druge napitke, poput kafe, ili veštačkih sokova.

5 najboljih jutarnjih čajeva - obojite jutro pravom BOJOM
Foto: Pixabay/Jill111
Najteže je odreći se jutarnje kafe. Ovi čajevi predstavljaju najbolji izvor kofeina, i najbolji način da postanete tea-person:

1. Zeleni čaj

Ovo je verovatno najpoznatiji i najrasprostranjeniji tip čaja. Nastao je u Kini, a danas se uzgaja i proizvodi u više azijskih zemalja. Postoji više vrsta zelenog čaja, mada sve one u proseku sadrže 25-40mg kofeina po šolji.

Zeleni čaj vas razbuđuje, ali nosi i niz drugih pozitivnih dejstava, kao što su:
- snažna antioksidantna svojstva, što, pre svega, pomaže u borbi protiv različitih tipova kancera
-smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2
- poboljšavaju funkcije mozga, te smanjuju rizik od Alchajmerove i Parkinsonove bolesti
- sagoreva masnoće, te pomaže u gubljenju težine i poboljšava fizičko stanje čitavog organizma

2. Crni čaj

Crni čaj najpopularniji je u Velikoj Britaniji i SAD-u. Tokom procesa pripreme, tj. tokom oksidacije, kiseonik reaguje sa ćelijama u listovima čaja, čineći ih crnim. Crni čaj ima najveću količinu kofeina, 40-60 mg po šolji.

Blagodeti crnog čaja su i:

- smanjuje nivo lošeg holesterola
- smanjuje rizik od raka jajnika
-sprečava pojavu moždanog udara
- sadrži fluor koji štiti zube.
- koristi se i kao lek za dijareju.
- poboljšava cirkulaciju krvi

3. Beli čaj

Beli čaj najmanje se prerađuje, te ga smatraju i najzdravijim čajem. Sadrži i najmanje kofeina, 10-15 mg po čolji, i najblaži je što se tiče ukusa.

Ovaj čaj posebno se ističe svojim pozitivnim uticajem na usporavanje pojavljivanja prvih znakova starenja, jača kosti i štiti zdravlje zuba. Sprečava stvaranje masnih ćelija, reguliše krvni pritisak, a odličan je i za borbu protiv iznenadnih napada gladi.

4. Čaj od đumbira

Ako redovno ujutru pijete čaj od đumbira umesto kafe, najpre ćete osetiti poboljšanje u funkcionisanju vašeg sistema za varenje. Takođe, od ranog jutra pomaže vam u borbi protiv bolova u zglobovima.

Čaj od đumbira jača imuni sistem, poboljšava cirkulaciju, pomaže u borbi protiv stresa, a može biti i odličan saveznik u borbi protiv mučnine tokom putovanja, tako da je odličan izbor za jutro pred polazak na duži put.

5. Kamilica

Ne zaboravite da nije svaki dan, dan u koji treba uleteti svom snagom i završiti što pre i što uspešnije sve ono što smo sebi zacrtali.

Nekada je najteži zadatak - odmoriti se i opustiti. Čaj od kamilice odličan je za jutra vikenda, ili odmora, nakon dugih napornih perioda iscrpljivanja i stresa. Najbolje ga je piti ujutru i uveče.

Pored toga, kamilica ublažava menstrualne tegobe, bolove u želudcu, kao i  simptome loše probave: grčeve, nadutost, dijareju, konstipaciju, gastritis. Stišava bolove bubrega, jetre, žuči.

I još nešto: ako se ujutru osećate pomalo iscrpljeno, posebno u toku ranog proleća, i osećate da vam nijedan čaj ne pruža dovoljno "energije" na koju vas je navikla jutarnja šolja kafe, pokušajte sa kokosovom vodom.

Kokosova voda obezbediće vam snažnu jutarnju kalijumsku injekciju, a sadrži znatno manje šećera od banane ili sokova koje pijete ujutru.

Dakle - kokosova voda i omiljeni ukus čaja, trebalo bi da vas razbude i obezbede zdraviji, i svežiji početak dana.
Komentari