Da li su KONTRACEPTIVNE PILULE najbolji izbor zaštite? Mi kažemo da NISU, a imamo i dobre razloge!

  • Autor: Budoar

  • 13. mart 2018.

  • 13:00

Kontraceptivne ili antibebi pilule pojavile su se na tržištu ’60-ih godina i od tada predstavljaju jedan od oblika zaštite od neželjene trudnoće, međutim neće vas sačuvati od seksualno prenosivih bolesti. Ove pilile se često devojkama prepisuju i radi sprečavanja akni, regulisanja neredovnih i bolnih menstruacija, kao i drugih zdravstvenih problema, ali time se zapravo ne rešava problem, već se samo smanjuju njegovi simptomi.

Da li su KONTRACEPTIVNE PILULE najbolji izbor zaštite? Mi kažemo da NISU, a imamo i dobre razloge!
Foto: Pixabay/GabiSanda
 Iako današnja kontaceptivna pilula sadrži znatno manje hormona od onih koje su pravljene na početku, nisu zaustavljene sve štetne i ozbiljne posledice njihovog korišćenja.

 Pogledajte nuspojave koje mogu da se jave usled redovne upotrebe ovog sredstva:

 Povećan je rizik od raka grlica materice i raka dojke Naime, istraživanja Svetske zdravstvene organizacije govore u prilog tome da što duže koristite antibebi pilule – to je veći rizik da obolite od raka dojke ili raka grlića materice. Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da je korišćenje kontraceptivnih pilila toliko otrovno koliko i duvan i toksični gas azbest.

 Mogu dovesti do začepljenja krvnih sudova


 Do ovog saznanja došlo se kroz istraživanje koje je sprovedeno u Belgiji na ženama koje su koristile duže vreme ove pilule. Uočeno je da se kod žena koje su pile kontaceptivne pilile duže od 10 godina stvaraju začepljenja krvih sudova, koja dalje mogu dovesti i do mozdanog udara, čak i kod mlađih žena.
 
Danas se u proizvodnji antibebi pilula umesto progesterona koristi sintetička verzija – drospirenon, koji se povezuje sa aterosklerozom odnosno sužavanjem krvih sudova.

 Veći je rizik od dobijanja dijabetesa u trudnoći

 Tokom sprovedenih istraživanja, uočena je korelacija između korišćenja antibebi pilila i dijabetesa kod trudnica koje su pre začeća koristile ovo kontraceptivno sredstvo. Ova bolest naziva se gestacijski dijabetes melitus, a čak 40 % veći rizik od dobijanja ove bolesti imaju žene koje su koristile oralnu kontracepciju.

 Mogu dovesti do autoimunih oboljenja i uništavaju crevnu floru

 Oralna kontracepcija uništava dobre bakterije u crevnoj flori, pa je time povećan rizik od različitih digestivnih poremećaja i gljivičnih infekcija. Ovo posebno važi za žene koje su pre trudnoće koristile ovo sredstvo zaštite. S obzirom da su creva deo imunog sistema, na ovaj način povećava se rizik od autoimunih bolesti kao što su ekcemi, psorijaza, artritis, sindrom hroničnog umora, sindrom iritiranih creva, itd, a sve ovo može negativno da utiče i na bebu.

 Utiče na nedostatak važnih vitamina i minerala

 Korišćenje kontraceptivnih pilula može dovesti do toga da nemate dovoljno minerala i vitamina u organizumu. Smanjuje se količina kompleksa B vitamina, cinka, folne kiseline, magnezijuma i drugih neophodnih sastojaka, što dalje utiče na vaše raspoloženje, koncentraciju, memoriju, motivisanost.

 Osim ovih gore pomenutih štetnih uticaja oralne kontracepcije, njena upotreba povezuje se i sa oslabljenim libidom, promenom raspoloženja, migrenama i glavoboljama, visokim krvnim pritiskom, mučninom, neobičnim krvarenjem, bolestima žučne kese, preosetljivosti grudi i mnogim drugim oboljenjima.

 Prema tome, savetujemo vam da se dobro raspitate o svim korisnim, ali prevashodno štetnim uticajima bilo koje pilule, pa i ove koja služi za kontracepciju!

Komentari