Osećate li više anksioznosti ove godine? Niste jedini

  • Autor: Budoar

  • 16. maj 2018.

  • 12:00

Živimo u vremenu visoke anksioznosti. Ako ste se od početka 2018. osećali uznemirenije nego tokom 2017, niste jedini, i deo ste šireg, globalnog fenomena.

Osećate li više anksioznosti ove godine? Niste jedini
Foto: Pixabay/Anemone123
Nova anketa Američkog udruženja psihijatara utvrdila je da je nivo anksioznosti drastično skočio u protekloj godini.

Učesnici ankete procenjivali su svoje emocije u odnosu na 5 ključnih oblasti - zdravlje, sigurnost, finansije, odnose i politiku. Na skali od 1-100, ovogodišnji srednji rezultat je 51, za 5 bodova više u odnosu na 2017.

Sudeći po ovoj anketi, žene između 18 i 49 godina osećaju veću zabrinutost od muškaraca (58%, naspram 37% muškaraca), i kod njih je ujedno očiglednija promena u odnosu na uznemirenost koju su osećale prethodne godine.

O čemu najviše brinemo?

Kao najčešći izvor zabrinutosti ispitanici su naveli novac. Anksioznosti je najmanje u odnosu na vezu, odnose sa bližnjima i politiku, dok su uz finansije, čest razlog zabrinutosti - zdravlje i sigurnost.

Anketa je takođe ukazala na razlike među generacijama, u odnosu na pristup stresu i njegovo savladavanje.

Povećani stres i anksioznost mogu značajno uticati na mnoge aspekte života, uključujući mentalno zdravlje, profesionalni život i odnose u porodici.

Zbog toga stručnjaci preporučuju redovno angažovanje na smanjenju efekata stresa redovnim vežbanjem, opuštanjem, zdravom ishranom i kvalitetnim vremenom sa prijateljima i porodicom.

Komentari