Zašto su nam potrebni ANTIOKSIDANSI?

  • Autor: Budoar

  • 12. mart 2018.

  • 11:00

Možda niste ni svesni koliko su nam oni neophodni, ali antioksidansi imaju veoma važnu ulogu za očuvanje našeg zdravlja. Uz njihovu pomoć, smanjujemo rizik od dobijanja karcinoma, dijabetesa, bolesti srca i krvotoka, kožnih oboljenja, reume i artritisa, itd.

Zašto su nam potrebni ANTIOKSIDANSI?
Foto: Pixabay/RitaE
 Antioksidanse unosimo putem hrane, mada postoje i oni koje telo samo proizvodi. Najveći izvori antioksidanasa su određene vrste svežeg voća i povrća, uglavnom jarkih i tamnih boja.

 Svaki od njih doprinosti zdravlju na jedinstveni način, pa evo nekoliko najuticajnijih i najbitnijih antioksidanasa, kao i gde ih možemo pronaći!

 Vitamin E

 Ovaj vitamin nam pomaže u prevenciji oboljenja kao što su astma, bolesti disajnih organa i infekcija, katarakta, kožne bolesti i starenje kože, opekotine od sunca, neplodnost i impotencija, sindrom hroničnog umora, kao i bolesti srca i krvnih sudova, te sprečavanju srčanog udara i visokok krvnog pritiska.

 Vitamin E takođe pomaže ukoliko imate sindrom nemirnih nogu i problem sa noćnim grčenjem mišića, a ženama ublažava menstrualne tegobe, simptome PMS-a i menopauze. Takođe, vitamin E podstiče povećanej energije , poboljšava fizičku izdržljivost i snagu mišića.

 Vitamin E naći ćete u spanaću, kiviju, mangu, avokadu, kao i u orašastim plodovima poput lešnika, oraha i badema. Takođe, prisutan je i u pšeničnim klicama, suncokretovom semenu i maslinovom, sojinom i kukuruznom ulju.

 Vitamin C

 C vitamin je jedan od najvažnijih antioksidanasa, koji ima veliku ulogu u očuvanju imunog sistema. Pomaže kod simptoma umora, prehlade, gripa, bolesti disajnih puteva, poremećaja crevne flore, kao i srčanih bolesti i bolesti krvnih sudova.

 Uz pomoć vitamina C u telu se stvara kolagen koji utiče na regeneraciju i razvoj tkiva, a bitan je i za zube i kosti.
 
 Vitamin C nalazi se u limunu, narandži, mandarinama, grejpfrutu, nektarinama, kiviju i jagodama, kao i u mnogim bobičastim voćkama, zatim u povrću kao što je brokoli, paprika, kelj, grašak, krompir i lisnato zeleno povrće.

 Selen

 Ovo je mineral koji je neophodan celom organizmu i važan je za imunološki sistem, kognitivne funkcije, kao i plodnost podjednako kod žena i muškaraca.
 Čuvar je zdravlja srca i održava mladoliki izgled kože, a takođe smanjuje upalne procese.

 Selena ima u orašastim plodovima kao što su brazilski oraščići, indijski orah, makadami orasi, zatim u gljivama, bananama, suncokretovim semenkama, integralnim žitaricama, grožđu i bobičastom voću.

 Cink

 Ovo je takođe mineral koji je neophodan za imuni sistem, stimulisanje rada 100 enzima i podsticanje različitih funkcija u organizmu.

 Pospešuje eliminisanje otrovnih materija iz tela, smanjuje rizik od gubitka vida, dobijanja osteoporoze, različitih upala, kao i senilnosti. Pozitivno utiče na pamćenje, učenje i koncentraciju, a takođe utiče na zdravlje kože, te je koristan protiv akni i pomaže u zaceljenju rana.

 Cink se nalazi u pasulju, spanaću, grašku, luku, celim zrnima žitarica, orasima, kikirikiju i u sirevima.

 Likopen

 Likopen je antioksidans kojim obiluje paradajz i proizvodi od paradajza, a koristan je u prevenciji kožnih oboljenja, bolesti krvnih sudova i srca, prevenciji raka ( posebno raka pluća, raka prostate, raka kože i probavnih organa ).

 Osim u paradajzu, nalazi se još i u lubenicama, crvenom grejpfrutu i u plodovima guave.

 Beta-karoten

 Ovaj antioksidans je prisutan uglavnom u svim žutim i narandžastim plodovima voća i povrća, kao i u lisnatom tamnozelenom povrću. Pospešuje oslobađanje slobodnih radikala, te tako jača naš imuni sistem i smanjuje rizik od dobijanja karcinoma.

 Beta-karoten je bitan za zdravlje pluća, mokraćnih puteva, creva, kože i sluznice, štitne žlezde, pomaže i ukoliko imate gastritis ili kataraktu.

 Pronaći ćete ga u blitvi, šparglama, spanaću, kelju, bundevi, paradajzu, tikvicama, peršunu,  kukuruzu, krompiru, šargarepi, zatim u voću kao što su jabuke, dinje, kruške, avokado, kajsije, breskve, mango, mandarine, grejpfrut, narandže, lubenice, ...

 Lutein

 Lutein ima najveću ulogu u očuvanju zdravlja očiju, odnosno doprinosti boljem vidu, jača očno tkivo i smanjuje umor očiju, kao i preosetljivost na svetlo. Koristi se i u borbi protiv slepila kod starijih osoba, a njegov nedostatak povezan je sa kataraktom.

 Naći ćete ga u repi, kelju, brokoliju, spanaću, mahunarkama, prokelju, tikvicama, kukuruzu, sargarepi, zatim u voću poput papaje, avokada i narandžama.

 Sada vam je verovatno jasno da bez dovoljne dnevne količine unosa antioksidanasa ne bismo mogli da funkcionišemo, a ako primetite neke od simptoma različitih bolesti – posegnite za voćem i povrćem! Verujte da će vam odmah biti bolje i osećaće te se zdravije!

Komentari